Filter

Jó az, ha a fesztiválokat ellepik a véleményvezérek? Naná!

2017. szeptember 18. - szabo.kata

Gerendai Károly korábban egy Indexnek adott nagyinterjúban már pedzegette, hogy az itthoni fesztiválok népszerűsítésében is egyre jobban rá kell feküdni a social influencerek ’használatára’, ami külföldön már jól bevált forma. Ráadásul egy ilyen eseményen megfordulni, sőt, meghívottnak lenni a véleményvezér számára is rengeteg előnnyel jár – már persze, ha nem fordul át a dolog egy Fyre Festival szerű rémületbe. Szétnéztünk hazai fronton és azután is kutattunk kicsit, hogyan erősítik a márkák fesztiválos jelenlétüket influencerek segítségével.

festbloggers.jpg

A fesztiválnak már-már kötelező

A Coachella vagy a Bonnaroo és még sok más jelentős külföldi fesztivál már régóta használ social influencereket arra, hogy minél több vendéget vonzzon a fesztivál területére és a fesztivál hírnevét öregbítse. Így ugyanis szélesebb rétegeket tudnak sokkal közvetlenebb formában megszólítani és talán olyan embereket is fesztiválozásra bírhatnak, akik az influencer miatt gondolják úgy végül, hogy tényleg jó ott lenni. És ott is kell lenni. A fesztiválok körüli social buzz egyébként már itthon is elég nagy és sokrétű, ahogyan az a SentiOne friss felméréséből is látszik, és nem baj, ha ezt a hírverést  és kommunikációt lehet kicsit irányítani a véleményvezérek segítségével.

Ráadásul azzal, hogy egy fesztivál minél erősebb véleményvezéreket képes rávenni arra, hogy nála bulizzanak, növeli a saját ’menőségét’ is. Nem csak azok szemében, akik ezeket az influencereket követik, hanem az egymással folytatott versenyben is.

Azt, hogy a véleményvezér tényleg ott legyen a tömegben, egy fesztivál többféleképpen is elérheti. Vagy annyira exkluzív és teltházas, hogy a véleményvezér akar ott lenni – áldásos helyzet, de azért nem mindenhol adott. És természetesen az is működik (és inkább ez működik), ha erre konkrét költséget, vagy egyszerű gesztust fordít (azaz például jegyet ajánl fel az influencernek). Utóbbi módszerekkel próbálkozott szegény Fyre feszt is, aminek esete azonban szépen megmutatta, hogy hiába veszed meg a legnagyobb véleményvezéreket, ha nincsen az ígéretek mögött tartalom, bizony veled együtt mennek nagyon mélyre, ha a bizalomról vagy hitelességről beszélünk. De ez már egy másik történet, egy rikítóan rossz példa, szóval inkább beszéljünk arról, ami alapvetően igaz: egy jó fesztiválos együttműködés nem csak a rendezvénynek, hanem az influencernek is lehet profit.

Az influencernek is előny

Hivatalosan megjelenni egy ilyen eseményen, akár a fesztivál arcaként az influencernek is nagy dolog, és ugyanolyan presztízs lehet, mint a fesztiválnak. Akkor, ha találkozik a fesztivál mérete, megjelenése, stílusa és üzenete azzal, amit a véleményvezér képvisel. Sikeres esetben a véleményvezér saját közösségi befolyását és erejét képes növelni egy ilyen szerepléssel, amihez elengedhetetlen a hitelesség és az, hogy őszintén tudja képviselni a fesztivált, amin megjelenik. Láthattunk ilyet bőven itthon is: RoyalSzabi imádta a Soundot a MasterCard révén, és ugyanilyen lelkesedéssel tolta végig a Szigetet is a Fifty Pairs of Shoes Vivienje, szintén a szolgáltató közreműködésével. Kiválasztottak voltak a sok közül, ami egy egyre sűrűbb közegben már itthon is nagyon fontos tényező. És, ha már MasterCard, akkor térjünk is át arra, milyen jól is jön az a márkáknak, ha a fesztiválos jelenlétüket influencerekkel erősítik.

A márka vonzóbbá válik

Egy márkának már önmagában a fesztiválos megjelenés haszon, pláne, ha tud azonosulni a helyzettel, és ha ehhez még egy-két influencert is megnyer. Általuk ugyanis nagyobb bizalommal keresik majd fel standjaikat és sátraikat a fesztiválozók. A recept egyszerű: ki akarják próbálni azt, amit kedvencük is imádott.

A már említett MasterCard elég masszívan dolgozik véleményvezérekkel, ha fesztiválokról van szó. Minden jelentős eseményen vannak többen, akik képviselik a márkát közvetítésekkel, profilfoglalásokkal vagy éppen izgalmas kihívásokkal. Nagyon jól válogatták össze az arcokat az egyes helyszínekhez: a Szigeten például Fifty Pairs of Shoes Vivien, Barni és Maris garázdálkodott. De a cég abba is belement, hogy egy teljesen más közönséget megszólító médium, a Lángoló Gitárok egyenesen az AWS-es Örsöt küldje a Balaton Soundra megélni metálosként. Az is működött, máshogy és másoknál, de ők is eleget látták, hogyan kell a fesztiválokon MasterCarddal fizetni, a máskaismertségről már nem is beszélve.

A Bacardi saját szigetes helyszínét, no meg az italait szintén erős zenei és social véleményvezérekkel promózta: nyereményjátékot adott nekik, vagy egyszerű fotós megjelenést kért tőlük. Eközben pedig Magyarósi Csaba már teljesen más vonalon vlogolt a fesztiválos kajákról csatornáján.

Szóval ahhoz képest, hogy Gerendai még csak fülel influencer irányba, a márkák miatt már folyik a Sziget vagy a Sound is a telefonokból a véleményvezérek révén.

Persze nem mondom, hogy innentől nem fesztivál az, ahol nincsenek social influencerek, és nem is kell, hogy mindenhol ugyanazok a bloggerek és vloggerek vendégeskedjenek. De abban azért van igazság, hogy mindegyik esemény meg tudja találni a maga véleményvezéreit. És egy ilyen erő és lehetőség mellett nem szabad csak úgy elmenni, inkább használni kell. Okosan.

Tetszett a bejegyzés és nem maradnátok le a legfrissebbekről? Kövessetek minket Facebookon is!

nyitókép montázs: RoyalSzabi, Fifty Pairs of Shoes, Maris, Barni

A bejegyzés trackback címe:

https://influencer.blog.hu/api/trackback/id/tr5912757264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása